ponedeljek, 28. januar 2008

Humanitarnost aka Unicef



O globalnih humanitarnih organizacijah obstajajo različne resnice - od sodelovanja s skorumpiranimi vladnimi sistemi, neučinkovitosti, počasnosti, prekomerne lastne potrošnje, itd. Še zlasti Unicef je dostikrat na tapeti, da za svojo administracijo porabi 80% zbranih sredstev. Ne vem, če je to sveta resnica, sem pa bila deležna projekta v slovenski iniciativi, ki je zaradi organizacijske strukture polagal račune Ženevi in New Yorku, kjer so se - zopet zaradi organizacijske strukture - določena zbrana sredstva zataknila. Tisti evro, ki ga v SMS donacijah namenimo spremembam na bolje pride do ljudi, ki jim je namenjen, precej bolj majčken. Na poti do Sudana, se recimo 1 evro zmanjša na 0,20 centa, če je (trans-)akcija uspešna. Je pa to težko razumljivo skrčenje vsaj nekaj ... Druge možnosti, razen iti v Sudan in pomagati ljudem na licu mesta (kar je seveda najboljše), tako ali tako nimamo. Humanitarne organizacije so res filantropi in imajo rade tudi sebe. Saj, če nimaš rad sebe, ne moreš imeti rad drugega.

Evo, vklesala sem tale Unicefov glasbeni videospot, ki je aktualna zadeva. Predvaja se na naših TV postajah, poleg videospota se vrti še klasični TV oglas (30''). To je projekt, ki je edinstven znotraj globalne Unicefove hobotnice. Zbiranje sredstev z SMS donacijami preko videospota je zagotovo izjemna poteza, ki lahko k humanitarnosti spodbudi tudi mlade. Vesela sem, da sem sodelovala pri projektu z majcenim doprinosom skozi punchline za mednarodno verzijo videospota. Zasnovala sem torej tekste, ki so animirani grafični napisi v mednarodni različici.

Takole pa izgleda odjavna špica videospota:

UNICEF Slovenia feat. Trkaj, T-set, Zlatko & King B Fine: Some of them / Kdo je bog?

Avtorji in izvajalci skladbe:
Anže Metod Breskvar - BMD
Rok Terkaj - Trkaj
Gorazd Pirjevec - Ballau
Zlatan Čordić - Zlatko
Victor Fredrick - King B Fine
Barimah Kwame Anhkomah - Yaga Yo

Avtorska ekipa:
scenarij in režija: Igor Zupe
direktor fotografije: Thomas Vollmar
kostumografija: Sanja Grcić
maska: Luka Mirjan Simić
scenografija: Greta Godnič
računalniške animacije: Luka Lorenci
punch lines: Tadeja Bučar

Produkcija UNICEF Slovenija:
vodja projekta: Irena Stamenkovič
asistentka vodje projekta: Jana Burger


Sponzorjev pa ne bom navajala.Te stvari se plačajo, saj smo v biznisu. Humanitarna dejavnost že dolgo ni več prosjačenje sredstev, temveč resni element celovitega tržnega komuniciranja urazumljenega poslovnega subjekta. Podjetje, ki v svojem komunikacijskem spletu ne upošteva družbenega/humanitarnega udejstvovanja, ni resno podjetje in se ne zaveda svoje vloge v okolju.

Ni komentarjev:

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    uvodni nagovor

    Moja fotografija
    KP, SI-6000, Slovenia
    sem. včasih tudi nisem.