sreda, 29. april 2009

10 vsakodnevnih preproščin


Le človek lahko požre samega sebe. Za rože, bolhe in mikrobe še tega nisem slišala ... Da bi rastlinca škodovala sebi? Ne. Da bi virus okužil samega sebe? Ne. Da bi riba sama od sebe nehala dihati? Ne. Ja, da je pes umrl od žalosti, to že ... In pes je človekov najboljši prijatelj. Te neumnosti se je nalezel od nas.

Gigantska poslikava bloka v Berlinu, Kreuzberg


Spomin deluje selektivno. Po nekem ključu si stvari zapomnimo ali ne. Ker vemo, da je temu res tako, je najbrž tudi res, da lahko spominski ključ zavestno ustvarjamo sami.

Ob tej priložnosti sem si sestavila 10 zapovedi novega spomina (prejšnji zapis je omenil, da potrebujem nov spomin):
1. Opustiti SAMOKONTROLO. / Za-gotovost ne obstaja.
2. Pustiti NEPOZNANO. / Ne vem je ljubezen.
3. Prepustiti TOKU. / Konec te oblike življenja je znan.
4. Zapustiti PRETEKLOST. / Kar je bilo, ni več.
5. Prenehati NAČRTOVATI. / Prihodnost se zgodi edino v sedanjosti.
6. Poslušati SEBE. / Kako se obraniti pred poplavo brezpotrebnih informacij?
7. Misiti POZITIVNO. / Tudi negativne misli so lahko pozitivne.
8. Delovati KONSTRUKTIVNO. / Pogosto početi nič.
9. Zavedati se TRENUTKA. / Vse kar je, je tukaj-sedaj.
10. Najti NOTRANJI MIR. / In ga obdržati za vsako ceno!


A ker zapovedi govorijo o tem, kaj moram in kaj ne smem, sem jih prepakirala v 10 vsakodnevnih preproščin. Poimenovala sem jih: Kako negovati ego, da je ta zadovoljen, ker ima vedno prav?

1. Jaz sem. // Vedno, povsod.
2. Jaz nisem. // Vedno, povsod.
3. Sem. // Vedno, povsod.
4. Nisem. // Vedno, povsod.
5. Lahko sem. // Vedno, povsod.
6. Lahko nisem. // Vedno, povsod.
7. Diham. // Vedno, povsod.
8. Sprejemam. // Vedno, povsod.
9. Dajem. // Vedno, povsod.
10. Ljubim. // Vedno, povsod.

Preprosto. Življenje je resnično preprosto. Ko prevzameš odgovornost zase, je to takoj jasno. In nikar odgovornosti zase preslikavati v krivdo. Preslikava odgovornosti zase je svoboda. Ne vem, kaj počnem, vem pa, da sem. In to edino šteje. Sem.

Ko sem tale ”Sem." izgovorila na glas, sem se spomnila na pesem, ki nosi ta naslov in sem jo napisala na prejšnjem potovanju. Tule je: Sem in še 2 drugi. To je spomin, ki ga imam. Hočem ga. Navdihnil me je za nov Sem.


Sem.

Na zofi sedeča tvorba ob steklenici vina.
Ulična svetilka, ki me v tem trenutku prebuja.

Zvok avtomobila, brez katerega bi zdaj lahko bila.
Še vedno - Sem.

S tabo ali brez tebe. Še brez mene. Sem.
Pajčevina za vrati.

Tvoje telo, ko te objamem čez rame.
Misel, ki te spremlja. Sem.

Pasji lajež, ki najeda zunanji mir.
Praznina, ki si želi priviti k tebi.

Sem tvoja trudna glava, ki išče moj nasmeh.
Njen spomin pisane gugalnice, polne otroške stvarnosti.

Tvoj poljub na mojem čelu. Sem.
In tvoja klofuta iz najstniških dni.

Sem tudi tvoj strah, da me ne bo domov.
Tvoja skrb, ki mi želi le najboljše.

Sem tvoja strast, ko ta tekmuje z mojo.
Moje spoznanje, ki ga prevzameš in se zaslepiš.

Sem tvoj dotik, ko me boža v osamljenosti.
Jutranja sapa ob rahlo odprtem oknu.

Zarjavela ladja v pristanišču.
Sonce, ki je vsak dan iskreno, tudi za oblaki in skrito nad dežjem.

Sem. Lahko sem ti, ko si ti jaz.
Sem tista pesem, ki si mi jo vrtel in ni bila moja.

Tvoj strah sem, tvoj pogum, moje bistvo.
Vse to sem. Kot si tudi ti.

Sem tvoje sovraštvo, namenjeno meni.
Prazna škatla kave, prazna rolica toaletnega papirja.

Korak za korakom, premišljevanje, omama.
Seveda, tudi to sem.

Praznina in polnost. Navdih. Spoznanje.
Iskanje. Turobnost. Hiper-sreča.

Zeleno, črno, ljubeče, boleče.
Tišina, smrčanje, cmokljanje, ihtenje.

Sem to, kar si ti.
In povsem nič drugega.

Uteha? Prepričevanje? Slepilo? Gotovost?
Sem le ljubezen, ki išče samo sebe ...

Sem.
Sem življenje, kot je.

torek, 28. april 2009

Od jutra do večera isto

Dnevi, kot je vremensko bil današnji, so en doooolg trenutek. Od jutra do večera ista svetloba. Dolgčas. Ves čas isto. Stabilno tudi, seveda. Edini občutek za čas - dolg-čas. Res ne vem, kaj mi je, ko stabilnost iščem pri sebi. Oziroma si jo kar na lepem uzakonjam. Potreba prihaja v ciklih, ne znam je definirati v časovnem obdobju. A se mi zdi, da je kvartalnega značaja. Ko kontrolor v meni dvigne loparček in da znak za spremembo voznega reda, vse z namenom urejanja stvari, se navadno moj sistem sesipne. Učinek početja nečesa na silo, po navodilu družbeno konstruiranih optičnih kontrolorjev - je: kontraučinek. Ko si rečem, da bom prej hodila spati in bolj zgodaj vstajala, spim vse dlje. Ko rečem, da moram shujšati in je zdaj res čas za to - se začnem rediti. Ko rečem, da bom zjutraj začela spet telovaditi, se par dni ne premaknem s kavča. Polno rit se imam. Dobesedno, ja. Nič več nič ne bom. Samo bom. In pika. V tem razmisleku sem disciplini dodala še eno razlikovalno noto. In to je ta - s kontrolo. Potreba po vzpostavljanju večje discipline pomeni potrebo uma, da ima vse pod kontrolo. E, pa nimaš, um moj dragi. In navadi se na to. Čimprej! Um začuti, kdaj ga hočeš prinesti naokoli in ko ti že dobro gre, ga zgrabi panika in spet zateži s svojimi bedarijami. S svojim spominom, ki ga zlovešče polni z neprijetnostmi, ki so po možnosti še škodljive.
Ugotavljam, da potrebujem nov spomin.
Ko nekaj spoznam, ko nekaj spremenim - to ne pomeni, da bo tako do konca življenja. Iskanje končnosti nas tudi velikokrat daje. Zdaj kadim, zdaj ne kadim, zdaj jem ribe, zdaj ne jem rib, zdaj telovadim, zdaj počivam, zdaj pijem pivo, zdaj ga ne, zdaj mislim nate, zdaj te ignoriram, zdaj nočem videti nikogar, zdaj hočem biti ves čas ob tebi, zdaj kupujem stanovanje, zdaj ga ne, zdaj to, zdaj ono. Obdobja so. Navsezadnje so ta obdobja le trenutki. Drug za drugim pridejo in grejo, da sestavijo življenje. Čutim, kako globoko se spreminjam. Vse bolj živim trenutke. Lažje je. Vsak posamezen trenutek ni nikoli tako zatežen kot je lahko ves dan. Ali teden. Ali mesec. Ali težavno leto. Je pa lahko vesel in nasmejan kot je ves teden ali mesec težko. Ne spomnim se tedna, ki bi ga zaznamoval en sam smeh, recimo. Spomnim se trenutkov, polnih smeha. Še zdaj me lahko požgečkajo.

Kotička ustnic s svojo gromozansko težo silita k tlom. Usta imam ukrivljena navzdol. Tega ni luštno nositi. Lepše je, če sta kotička nagajivo zavihana navzgor. Grem vaditi pred ogledalo. Kotička gor, kotička gor, kotička gor ...


ponedeljek, 27. april 2009

Dan boja proti okupatorju

Boriti se proti? Kdo je okupator? Proti - ne pomeni NIČ. N I Č !!!

Osnovna plača, dodatki, nagrade za uspešnost, regres, božičnica, dodatki za nadure in vsi ti privilegiji človeka, zaposlenega v nekem relativno zglednem podjetju - so mi že dlje časa tuji. Pri meni je vse bolj na vsakdanu. Vse te bonitete, zakonsko pripadajoče nekomu, ki je v rednem delovnem razmerju - zame ne obstajajo. Kot ne obstajajo za tisoče gradbenih delavcev, ki nam Slovencem gradijo domove, ceste in druge infrastrukturne nujnosti in prihajajo od tam, kjer se ne reče Slovenija. Priča smo neverjetni sužnjelastniški eksploataciji, ki se je podaljšala ali morda v tem mentalnem setu vzniknila iz branže prostitucije, ki nam je že nekako znana in si zanjo mislimo - jebi ga, to umazano delo, čez rob zakona, z neuzakonjeno dejavnostjo, s packastim poslanstvom - saj je prav in normalno, da je tako. Da zvodnik prišverca deklice iz tujih dežel, slabše stoječih kot je naša, pa one potem poplesavajo po drogih, se usedajo v naročja, slačijo krpice, jih vrtijo kot kavboji laso, za več denarja lahko tudi razširijo ustnice, jih oblikujejo v vakuumski O, razširijo svoje grlo in tako povabijo penis v goltanec. Za še več denarja razkrečijo noge in za še več denarja dopustijo realizacijo perverznih temačnosti mačistično zafrustriranega človekovega uma. Jebi ga, si rečemo. Ni prijetno o tem razmišljati, še manj čustvovati, "ampak" ... si rečemo. Same so si izbrale svojo pot. Res je. Kot so si jo izbrali vsi gradbinski oz. nekvalificirani delavci, ali kakopačže se v šifrante vnaša to delovno silo? Pridejo, plačajo za to, da sploh pridejo, zaprejo jih v sobe s še po parimi, bolj nesrečne s po pardesetimi sotrpini. Plača, ki so jim jo obljubili je v realnosti bruto plača in tudi niso točno vedeli, da si morajo plačevati hrano, pa nastanitev v "prijetnih" skupinskih sobah, niti pranje perila, niti vsak klic domov in niti to, da je delovnik vsak dan. Vsak jebeni dan, kar naprej, kar povsod, kar vedno. In mi živimo v pretvezi demokracije, združene Evrope, človekovih pravic in najbolj osnovno - človekove dignitete. Pa ne zapostavljam vseh pri nas registriranih ljudi, ki živijo bedo bede. No, srečni tisti smo, ki smo vsaj registrirani ... Kaj me navaja na to razmišljanje?

Ma, na Primorskem bo te dni štrajk gostinskih delavcev.Pametno, tik pred sezono. Zbor je pred hotelom Metropol v Portorožu (romantično: Pristanišče Vrtnic, pristanišče rož, pristanišče trnja; pejte danes čez Portorož, ki je ves razkopan, da največji romantik težko najde romantiko in težko kdorkoli vidi romanco). Glavni razlog: plače. In delo kar naprej. Skoz in skoz. 24/7, če bi šlo, a vseeeno je treba malo spati. Znanstvene raziskave kažejo, da človek potrebuje spanje. Jebi ga. Šteta za kapitalistični um. Res, škoda. Izguba časa, a? 537,60 € je osnovna plača v gostinstvu po kolektivni pogodbi. Veliko ustvarjalnosti je potrebne, da človek s tem preživi čez mesec.

Glede na to, da sem v letošnjem letu imela le en sam, samcat prihodek - in še ta je poplačilo iz prejšnjega leta - ne dosegam mesečnega povprečka niti z vrednostjo osnovne plače v gostinstvu. Hvala bogu imam ustvarjalnost globoko ozaveščeno ... In nekaj prihrankov ...

Kaj hočem povedati? Nič posebnega. Razen to, da ignoranca ubija in osvobaja hkrati. Ja, s tem paradoksom se poigravam in globoko ubadam trenutno. In da je moja stara mati po očetu bila Ukrajinka. Ni plesala po drogih, Anelja Boronjuk tega ni počela, prišla je sem iz Kamyanets-Podilsky-a, na Dolenjsko, s starim očetom vsa zaljubljena ... In stari oče takisto. Čeprav ga je doma čakala nevesta. V švabskem logorju sta se tako odločila, pravijo ... Se je on na zariplo Dolenjsko vrnil s svojo ljubeznijo. Okolica tega ni razumela. Njegov oča so hoteli da oženi drugo, Dolenjko, ne pa to Ukrajinko. Zato ta Ukrajinka, Anelja Boronjuk, ni smela spati v hiši. Tamle, v štali ali v kokošnjaku lahko legne svoje telo. V hiši pač ne! A ljubezen je bila močnejša. Iz nje je izšel moj oče, iz njega v sinergiji z mojo materjo jaz. Hvala tej ljubezni. Hvala vesolju. Da nadaljujem ... Anelja Boronjuk je odkorakala iz Rusije, ker so "njeno" Ukrajino nadlegovali Rusi, pravzaprav ... Okupator. Domači okupator. Tako kot je v Kambodži v 70-ih svoj narod okupiral domači komunistični vojvoda Pol Pot. In iztrebil malodane polovico vseh "svojih." Danes je njegov grob neka mizerija, gomila prerasla s trnjem in posuta s pepelom in budističnimi palčkami (insensi), globoko v džungli, čeprav še dovolj kultivirano, da nas lahko zdajle(!!!) fizično odpeljem tja. In pogledamo ustvarjalca "Polij smrti". Kaj hočem povedati? Predvsem to, da mislim, kako lepo bi bilo, da ob tem prazniku "Dan boja proti okupatorju ali ex OF prazniku" - odkar so mi ga v poznih večernih urah na radiu res vcepili v glavo - vsakdo pomisli - kdo je okupator? Kdo je okupator? KAJ je okupator? Pa ne mi ven privleči tega tajkuskega bullshita, ki je kot milni mehurček. Prhek in prozoren, da ti od njegove praznine pride slabo, hudo in žalostno. Še bolj mi ne ven vleči NOB. Ker je občutek zanj davno izgubljen.

Okupacija je drugje.
Zame je sladka.
Okupatorju se pustiš.
Rada sem okupatorka.

Za romantike:


Potem pa nagneš pivo, se to v piksni štorasto usede na ustnico, da se zlije namesto v usta za pulover v dekolte, dvigneš roke in ga usmeriš, da se steče do popka ... V "V" dvignjenih rok, s kapuco na glavi, gledoč v hribe za ulično svetilko, se igraš, da je poletje ...

Kdo koga okupira? Kako sploh okupacija lahko obstoji? Če še nismo kolektivno dojeli: Čas je za pozitivno revolucijo. Nosimo rumeno barvo. Oh, partizani, naj pojdem z vami! Bella, ciao! Grob izkopljite mi, pod planino, kjer raste rdeča vrtnica! Živela Osvobodilna Fronta v pomenu svoje besede!!! Edino tako. Brez ideologije. Prosim, začuti to nežno osvobodilno fronto z mano:
Prvič: Jebi ga, takva su vremena.
Drugič: Ajde, usporimo malo.
Tretjič: V to verjamem. Angel sem. Kot si ti. You've gotta be careful, when you've got good love, cause angels will just keep on multiply-ing. BEWARE!

Love. -- I need.
Hugs. -- I give.


petek, 24. april 2009

Posvetilo se mi je

Dvojno razsvetljenje

Ko se ti posveti, ga ni hudiča - razen lastnega uma - ki bi te spravil nazaj v temo. A lahko se ti posveti in na to pozabiš. Danes sem razmišljala, kaj vse sem že odkrila, spoznala in potem na to pozabila. Um je res brezvezen tekač v krogu. Ves je zaciklan. Še dobro, da vem za svet, ki obstaja onstran njega. A vse lepo o njemu. Brez uma, bi bili pa tudi izgubljeni revčki. Igrati se hočem.


Veselim se naslednjih 10 dni doma. Obiski pridejo. Za delati imam. In 9 knjig, ki potrebujejo, da jih listam in berem.



Odločitev dneva: Ne bodo mi odrezali prstanca na desni nogi. Ne! Ga ne dam.


ponedeljek, 20. april 2009

Osnove komuniciranja

Splet okoliščin - ergo: bivanje v prostoru in času - je hotelo, da sem po izobrazbi univ. dipl. komunikolog. Če koga zanima zakaj se je moje sebstvo odločilo za to, naj mi piše na e-naslov: tadeja.bucar@gmail.com in z veseljem odgovorim.

Kot sem tule najbrž že povedala (če pa ne tule, pa velikokrat kje drugje), sta mi s faksa (FDV) ostali dve stvari, ki ju zavestno nosim s sabo v življenju. Prva je seminarska naloga Medijska konstrukcija realnosti (ki smo jo pri dr. Manci Košir pri predmetu Novinarski diskurz imeli za izdelati vsi študentje moje generacije) in druga je Laswellow komunikacijski model, ki je oblikovan takole:

- Kdo?

- Pravi kaj?

- Komu?

- Po katerem kanalu?

- S kakšnim namenom?


Razumevanje obojega je temeljnega življenskega pomena za človekovo bivanje v prostor-času. Torej za obliko življenja, ki nam je dana. Tako jemljem ta dva elementa kot razloga za spoznanje, kako sta oba najprej nujna pri uporabi na nas samih. Konkretno tole spletičenje lahko obstaja le zame: zatorej na meni.

- K- Kako uporabljam Laswellow model pri komuniciranju s sabo?

- K- Kako dojemam svojo realnost skozi konstrukt medijev? – pri čemer je medij VSE, kar komunicira. Ali bolje: VSE, ki deluje kot kanal, skozi katerega se komunikacija pretaka.

Aha, morda je še eno pomembno dejstvo. Vsaka komunikacija ima komunikatorja in recipienta. Tistega ali tisto, ki sporoča in tistega ali tisto, kar sporočilo konzumira. Pri čemer pa lahko gre med obema za enačaj.

Bazični namen tega bloga je ravno to. Da sem pisec (piska), komunikator in recipient hkrati. Pogovori s sabo, a ne?

Komuniciranje s sabo. Če bi imela svoj cerkev, bi učila to. Komuniciranje s sabo. Če bi imela šolo, bi učila to. V njej bi bilo matematike le za plus, minus, krat, deljeno, linearno enačbo in procentni izračun. Dugega človek v vsakdanu ne rabi. Mimogrede, odvod konstante je = ?. Nič. Ja, 0. To je moja najljubša aritmetična zagonetka. Ker ne vem, zakaj odvajam premalo dohodnine in jo imam letos za plačati 2500 evrijev. Ko pa je denar konstanta od feničanskih časov, evro od leta 2007 (? je to res, ne spomnim se več?), a DURS trdi, da je odvod mojega zaslužka, ki je izražen v številki + enota evrija, enako 2500 slednjih. Tu nekaj ne štima ... Matematika oz. njena aritmetika preprosto laže. Res. Edino, kar pri njej verjamem so plusi, minusi, deljenci, množenci in procenti. Pika. V četrtem razredu osnovne šole bi z lahkoto matematiko kot samostojni predmet ukinili in jo vpletli v vse druge predmete kot sekundarni značaj njegov narave. Zaradi tega bi bilo v naši deželi in na svetu nasploh manj stravmatiziranih ljudi. Še bolje bi bilo, da matematike sploh ne bi poznali, če se me že sprašuje o tem ... Kalkulativnost človeka ubija. Z njo človek sodi, meri, preračunava ...Pa da izrazim na tem mestu še nekaj. Pred doslej končno izobrazbo sem se na srednješolski stopnji izobrazila v naravoslovno-matematični usmeritvi in edina čista petka (odl 5), ki je imela 100% vrednost, je bila Logika. Modus ponens, modus tolens in te stvari ... 100% znanje. Po tem, ko sem najprej zabatila in morala kontrolko ponavljati, saj sem si te moduse ralagala po svoje in ne po staro-grški logiki. Ergo: staro-grško matematično logiko obvladam 100%, imamo dokaze (arhivi Gimnazije Trbovlje) za to.

Pa se vrnimo h komuniciranju. To se začne pri sebi. Komunicirati z množicami je mala malica. Tu govorim kot izjemno izkušen oglaševalec. Množice zadovoljiti ni težko. Težko je komunicirati z 1 na 1. Iz oči v oči. Še težje pa je komunicirati z 0:0. S sabo, torej ... Pa da ne bi zdaj te ničle narobe razumeli (kh, spet ta matematika in njena družboslovna fascinacija na »Zahodu« / za »Vzhod« še ne vem točno – filozofija). Ničlo proti ničli kot primer komuniciranja s sabo sem dala zato, ker je to edini ekvivalent. Kajti 1:1 je enako 2. Manchaster United: Chelsea je enako 2. Bizarno je edino 0:0 enako 1:1, ampak ... Če hočem o komuniciranju s sabo govoriti le o sebi, moram iz te matematične ikonografije uporabiti 0:0, da zadostim pogojem interpretacije. Nenazadnje pa jaz sebe itak tretiram kot 0. Nič v smislu - vse je mogoče. Nič v smislu - vse je odprto. Če kaj, bi v rubriko Kdo si? vpisala Odprtost. A kaj, ko profili, s katerimi se danes identificiramo in nam določajo rubrike/kategorije identifikacije, tega vprašanja ne zastavljajo v tem kontekstu. Ponavadi je ta Kdo si? pogojen kot delovno mesto, izobrazba, profesija, stopnja prihodka, spol, religija, teža, višina, politična usmeritev, izobrazba, številka kreditne kartice ... in vse te ostale pizdarije. Ja, za tole življenje, ki smo si ga izbrali je to to. In onkraj tega sem jaz torej - Odprtost.

Da človek bolj mirno živi v teh dneh, pa mislim, da je fino, če si Laswellow model komuniciranja vzame kot primer uporabe na sebi – v dani situaciji. Lahko zdajle takoj, lahko enkrat v prostem času, lahko jutri na sestanku, lahko kadarkoli pač, v kateri koli dani situaciji. Zdi se mi, da je to ključ do odgovorov samemu sebi. Če pa se ne izide, odgovora pač ni. Takrat se identificira z Odprtostjo. S čemer je vse ok in vse postane mirno ...

Ergo:

Kdo? --- > jaz

Pravi kaj? --- > imela bi novo kolo

Komu? --- > sebi

Po katerem kanalu --- > notranje vesolje

S kakšnim namenom? --- > da najdem način, kako ga kupiti

Najprej se prepustimo kombinatoriki Medijska konstrukcija realnosti. Dejstvo je, da je ta seminarska naloga govorila o množočnih medijih. Leta 1994 pri nas še ni bila tako (in še vedno je zelo skromno) razširjena zavest, da je medij VSE, kar lahko prenaša neko sporočilo. Učili so nas, da so nekaj mediji in drugo medijski kanali. Že nekaj let menim, da je to eno in isto. Vse je pač odvisno od iznajdljivosti in kapitala. Koliko bolj od česa še ne vem, oboje pa je esencialnega pomena. Pri čemer je z veliko hrpo denarja z lahkoto nekaj narediti množično, sočasno pa velika hrpa denarja brez iznajdljivosti (iznajdljivost pa interpretiram kot hudomušno inteligenco) ni nič in veliko iznajdljivosti je lahko več kot kakršen koli kapital. Vse je medij, skozi vse se lahko pretaka komunikacija. Ergo: vse komunicira. Vse, kar ima komunikatorja, kar ima recipienta. Ha, zdaj sem se spomnila ne neko misel, ki sem jo nedavno prebrala. Takole gre: Če se v gozdu podre drevo in tam ni nikogar, ki bi slišal ta zvok padanja, ali je tam torej sploh kakšen zvok? Ergo: ali zvok sploh obstaja, če ga nihče ne sliši? Po moje ergo: če ni recipieta ali komunikator sploh obstaja? Da, če je med njima enačaj. Ergo: če drevo sliši sebe, ko pada, potem ta zvok obstaja. Pika. Lahko gremo naprej: zvok pomeni prisotnost sluha kot čuta, ta je kemoreceptor, glede na to, da naj bi rože bolje uspevale (znanstveno dokazano), če jim predvajaš klasično glasbo (konkretno Mozarta) ali pa se z njimi pogovarjaš, lahko sklepamo, da so rastline senzibilne za sluh. Ali pač slednjega imajo.

Za seminarski izdelek Medijska konstrukcija realnosti sem dobila oceno B+ ali A/B (ne spomni se točno, v zagovor: bilo je 15 let nazaj), bil je to edinstven Mancin sistem ocenjevanja, ki ga po raziskavi med sošolci nisem dojela. A vem, da je imel svoj point. Kaj bi dala, da bi zdaj dobila v roke vse te seminarske in njih ocene in potem šla z Manco na čaj in o njih debatirala kot o knjigi, ki sva jo prebrali. Morda ji predlagam ta projekt. Hm... To bi bilo res fajn! Intuicija pravi: DA, naredi to!

Zdaj smo se uglasili na frekvenco Laswella in medijske konstrukcije. Kaj predlagam? Sledeče: poglejmo zdaj na oba drugače. V drugem kontekstu.

Najprej medijsko kontrukcijo realnosti. Naša današnja možnost (hvala prostor-času), da elektronske medije uporabljamo po lastni presoji in z njimi dosegamo mase ljudi, pravi, da z uporabo osebnih elektronskih baz / e-socialnih mrež lahko zelo hitro komuniciramo z množico. Te nas danes vse bolj opredeljujejo, če si tega ne priznamo, si priznajmo vsaj to, da smo na njih prisotni, torej z njimi bivamo. Pa recimo bobu bob in se za trenutek spustimo v to, da nas kontakt z nekom v tem e-bivanju lahko zaznamuje za trenutek ali dva, pusti vtis ali več njih, da misliti ali nas naredi radovedne. Če ne drugega, z veseljem koristimo bančne e-storitve in druge racionalne krajšnjice (po času). Skratka, vse bolj smo dovzetni za tovrstno komuniciranje. Aleluja, pomembno je, da se tega zavedamo. E-pošte, e-storitve, Facebook, Twitter, blogi, forumi in spletne skupnosti so del našega vsakdana.

Zdaj pa še druga perspektiva Laswella:

- K - Kdo? --- > Jaz, po imenu Tadeja Bučar.

- P - Pravi kaj? --- > Želim si, da finančno prispevaš k nakupu mojega novega kolesa.

- K- Komu? --- > Tebi!

- P- Po katerem kanalu? --- > blog: jellymetuljka.blogspot.com, Facebook, Twitter, jaz

- S - S kakšnim namenom? --- > Da ti z mano, z nakupom novega kolesa zame, ti preživljaš lepe trenutke, ker bo v vsakem zavrtljaju pedala prisotna tvoja energija gibanja in njega prostranost ter z njim izkušenje širjav življenja.

Od vedno me intrigira vprašalnica, ki manjka Laswellovem modelu. Ta se glasi: Kako?. Z njo interpretiram akcijski načrt. Še pred njim: komunikacijsko strategijo. Pri Laswellu mi manjka vprašalnica Kako? - ko gre za recipienta in za komunikatorja. Za recipienta v mojem primeru – je bilo vprašanje Kako? : Tako. Vse to, kar se je do zdajle tule prebralo. Da dramatično strnem moj S kakšnim namenom – v tvojem kontekstu: Z mojim novim kolesom boš z mano pri vsaki vožnji njega, kar je skoraj vsakdan med aprilom in novembrom. Več kot polovica leta! Več kot pol mojega življenja od nakupa novega kolesa naprej! Za recipienta, pa je Kako? --- Tako: nakažeš svoj finančni prispevek na moj račun, odprt pri SKB banki. Potrebni podatki:

Tadeja Bučar

Šuštarjeva kolonija 27a (moje stalno bivališče)

1420 Trbovlje

številka računa: 03170 1000123124 (SKB banka)

namen nakazila: osebno nakazilo zaradi zabave branja zapisa

vsota: po izbiri, vsako evro (€) šteje

Hvala. Po nakupu zagotavljam objavo fotomateriala in po želji te nosim v srcu kot donatorja, po javni zahvalnosti te objavim na blogu kot sponzorja, po človeški plati pa si, ko se vidiva nazdraviva, še rajši pa jaz kaj ob tem skuham. Tule, v Bertokih. Seveda, potem prespiš, lahko pripelješ tudi prijatelje, število prostih ležišč na razpolago: 5 (pri čemer naj bo eden čim nižje rasti, ker bo lažje spal na dvosedu).

Aha. Še to: kupujemo gorsko kolo, v vrednosti max 800 evrijev (800€).

Hvala.

P.S.:

Ljubezen ni čustvo. Ljubezen je stanje. Stanje je vsakdan.

sobota, 18. april 2009

Zaključek disciplinskega eksperimenta

Kaotiziranje urejenosti

Dan 40.
Morda tudi tam nekje. Dan gor ali dol. Lep začetek zaključka Disciplinskega eksperimenta. Gor ali dol. Saj je vseeno.

Tole je avtistični pristop k zapisu. Komunikacijska disturbancija je koncept.

Po poti eksperimenta:

Kako imeti več discipline? ---> povod

Zakaj bi imela več discipline? ---> kmalu po razumevanju povoda

Kaj je disciplina? --- > vprašanje, ki botruje zaključku in spoznanju


Pomen zastavljanja vprašanj. Rezultat 1. Pri čemer se je treba zavedati, da formulacija vprašanja lahko prinese odgovor, ki ga ne iščemo. Pogum za vprašanja, ko so ta na vrsti.

Ustvarjalnost zastavlja vprašanja neobremenjeno od predvidevanja odgovorov. Rezultat 2. Ker ponavadi nekaj vprašamo in imamo odgovor že kar pred sabo. Potem pa ... Ko ta pride, je cel kažin, ker ni v skladu s pričakovanji. Zatorej: vprašanja so zaradi njih samih in ne zaradi odgovorov. Namesto pike je boljši klicaj: . --> !

Pravila si postavljamo sami ali vzpon individualizma. Rezultat 3.Posledično je človeštvu (zatorej tudi meni in tebi) potrebno razstrupljanje od sodb, obsojanja, krivde, primerjanja, tekmovalnosti.

Disciplina misli in prepuščanje intuiciji. Rezultat 4. Brez komentarja. Prepuščeno prosti interpretaciji konzumenta / bralca.

Samokontrola. Nadzor. Omejevanje. Smrt za ustvarjalnega duha. Discipline ne jemati tako neumno seriozno kot sem jo na začetku eksperimenta jaz. Rezultat 5.

Disciplina je beseda, katere vrednost nas vodi v in drži s - tistim, kar smo v resnici. Disciplina ostajanja zvest sebi. Disciplina je osredotočanje. Fokus. Pomnjenje. Spomin na intuicijo ali pa odločitev. Tega ne štejemo kot rezultat, ker gre za vmesni preblisk brez temeljnega razmisleka.

Interpretacija discipline / Rezultat 6:
- imeti veliko sliko
- biti buden
- zdravo se prehranjevati
- gibati
- sproščati
- vztrajati
- pisati / beležiti se / iražati se / ustvarjati
- osredotočati se na intuicijo
- red po lastnih "pravilih"

Največji dosežek discipliniranega jaza je biti jaz. Največja potreba discipline je potrpežljivost. Največji zaveznik konvencionalno zgrešene interpretacije discipline je prehitevanje časa. Disciplina je institucija. Ustvari / ustanovi si svojo. Rezultat 7.

Pustim si, da te ljubim na svoj način. Nerazložljiv dramaturški vložek.

Disciplina je pripadnost nečemu.

Kako biti osredotočen na tisto, kar si in ne biti zaveden od agresivnih impulzov iz okolja in okolice? Kako razpoznati kaj je tvoje in kaj je prišlo zaradi vpliva drugih? To je razumevanje pojma / institucije / elementa discipline. Disciplina je pogum za zvestobo sebi. Sebstvo je ultrasubjektivno. A bejži, no? :) Rezultat 8.

Naslednji eksperiment: Intuicija. Njena pojavnost, obstoj in delovanje.
Imenuje se: 365 dni vsaj 5-minutnega dnevnega osredotočanja na intuicijo. Datum začetka sporočim. Se mi zdi, da ga že vem. Prihaja čez 5 dni. A to je špekulacija. Ergo: v pričakovanju dneva novega eksperimenta me zanima, če ste spremljali disciplinskega in kakšen se vam zdi? Še bolj pa: kakšne eksperimente počnete v življenju?

Konec: Nikarte discipline jemati v kontekstu družnbenih norm. To je izmišljija. To je živ dolgčas. Brezsrčni robotizem. Disciplina je svoboda. Disciplina ni MORAM. Nak. Nak. Nak. Disciplina je organiziran kaos, kaotičen red. Vsakomur svoje. Je vzorec nečesa, nekje, sistem nekako. Disciplina je prilagajanje okolju, da si svest sebi.

Disciplina je zavedanje diha in bitja srca. Vsak dan. Vsak trenutek. Vedno. Rezultat Grande.
Evo ti ga na ... Preprosto. Ker: disciplina je red. Red je sistem. Sistem je zavedanje. Zavedanje je pogoj. Pogoj je nuja. Nuja je le dvoje. Dihanje in bitje srca. Edini stvari, ki ju počnemo vse življenje ... Pa menda še srce lahko zastane, ko še vedno dihamo ... Zatorej je lahko ultimativno sklep: disciplina je dihanje. Naj nam bo dihanje zgled za disciplino. Prav tako, ja ... Kdor zmore dihati, je na pravi poti in zmore vse. Ahahahahahahhahahahahahahhahahahaha. 40 dni. ;)

P-S-
Da ne pozabim na mojo novo junakinjo, ki je v vlogi srčnega vzpodbujevalnika ... Prototip: http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY
6 mio ogledov od včeraj popoldan (petek, 6 PM) do zdajle (2:10 AM, nedelja) in v tem trenutku 27 mio ogledov. Povedati ne morem takole na hitro, kako čutim situacijo s tem pojavom. Pojav Susan Boyle. Če pomislim, da so nam l.93 na faksu pri psihologiji tržnega komuniciranja in leto kasneje pri medijskih študijah liturgirali o primeru Kitty Genoveze (ki so jo na ulici sredi belega dne prebutavali eni kreteni, folk je pa z oknov gledal, vsi misleč, da je itak že nekdo urgiral in poklical policijo, a njih od nikoder, nihče ni klical, misleč da so klicali že itak vsi ... Kitty je seveda izdahnila, se mi zdi ... ) Hvala internetu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... In naj se jebejo vsi uni sošolci na magisteriju, ki ga ne bom nikoli dokončala, ki so me 3 leta nazaj na predavanjih Performensa pri Bojani Kunst prepričevali, da revolucija zahteva prisotnost telesa. Kurac moj (nič, torej), lepše: penis moj, ga ... - revolucija danes ne potrebuje telesa (pa ne od danes, revolucija že dolgo ne potrebuje telesa --- v kolikor gre za pozitivno revolucijo, seveda ... // internet je nadomestil telo ... ok, seveda, ko govorimo o čutilih in čutenju - čez dotik ga ni. Pogrešam tvojega ..., matr, da ga! Pa saj to vemo. Zdaj sem sama sebe razpizdila do skrajnosti!!!! Grem, da vas ne poškodujem. Ker poleg Susan Boyle, poglejte link, še enkrat: http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY, je ekstra zanimivo dejstvo, da je Ashton Kutcher ali kot ga seznanjeni skepticistični pisci in mediji imenujejo - Mr. Demi Moore, pred dvema dnevoma zbral 1 mio sledilcev na Twitterju, s potezo, ki sta si jo zastavila Kutcher sam in CNN breaking news: tekma, kdo bo prej zbral 1 mio sledilcev na Twitterju. Profit: 10 000 antimalarijkih mrež. Ali 100 tisoč? Saj ne vem več ... Ampak, ker delam tudi za Unicef, se mi nekaj svita, da je ena malarijska mreža cca 7 evrijev, pomeni pa rešitev ene družine za eno leto - to je moja interpretacija, ker vem, da mreže proti komarjem težko ohranijo varnost dlje kot eno leto. Strgajo se kot bi rekel keks, v tistih pogojih, majke mi ... Vsaka mreža prekleto šteje. Kutcher je prej zbral 1 mio. Tule je, če ga hočete spremljati na Twitterju: http://twitter.com/aplusk // // in tule Larry King (aka Lado Kralj), ki je bil medijsko the persona za race s cnn breaking news. Tukajci pa je moj profil na Twitterju: http://twitter.com/tadejab.

Lahko noč, vsi vi moji angeli. Lahko noč, moj angelček, kjer koli že si, sanjaj me ...

P-P-S-
Susan Boyle si je številko tekmovalca (4321) prilepila na dekolte. I love her. Ima moj stil ... heheheh, nečimrnost moja ...

Na izletu

Predsezonski štrclji pod italijanskim nebom

Dobila sem pehar pirhov in skledico domače zelene solate. Če greš na obisk k sosedom, je pri nas tako. Dobiš popotnico. Osrečiš vso družino, ker se jim pirhi valjajo po mizi že teden dni. Če bom dobila kakšno čudno dramatiko v črevesje, me spomnite na njen izvor. Solatka z jajčki jutri ... Mmmmm, se zna zgoditi da kar za zajtrk.

Prijetno utrujena sem po današnjem prekladanju po severno-italijanskih plažah. Presnečenje me je doletelo v Gradu oz. Gradotu oz. Gradežu. Peščena plaža je tam. Mivke kakšen kilometer. Popolna tropika. In le eno uro iz Bertokov. Perfektno. Nov kotiček za predsezonsko uležavanje na plaži. Ob sezoni pa ... Run away!!! Italijo me vleče raziskaovati. Na pragu mi leži. Bomo, bomo.

Oči se sklapljata, baterija pojenja.

Predzadnji dan se je prevesil v poslednjega. Dan 39. Tik pred črto. Kakšno bo življenje po njej? Vse to in še več v naslednjem zapisu s končnim poročilom Disciplinskega eksperimenta.

četrtek, 16. april 2009

Vsakdan, vsakdan, vsakdan

Kaj smo zgradili danes?


Potrebna sem akcije. A najprej rabim zanjo načrt. Zanj pa analizo.

Danes je bil dan banalen. Ujele so me recesijske zanke. Presneto. Ob obilnem znesku, ki ga imam za nakazati DURS-u, sem se srečala še s tem, da neprostovoljno kreditiram podjetje, ki ima 70 zaposlenih in posredno z njim še multinacionalko, ki ima po vsem svetu par desettisoč delavcev. Res razumem njihovo težko situacijo. A ker ne bomo razpredali o njih ter težkih časih, se vrnimo na včerajšnji dan. Po dopoldanskem sestanku in srednjednevnem brainstormingu sem pristala na ljubljanskem Petkovšku na prijateljskem pivu. Dveh, treh, štirih. Prijela me je nostalgija posedanja pa kafičih. Tega že lep čas nisem počela. Če izvzamemo nedavni izlet v Berlin. Fajn je posedati na pivu. Takrat je vse lažje. Vse je razumljeno in zelo čutno. Nenačrtno sem prespala v Ljubljani. In nato zjutraj odsanjala svoje nomadsko življenje. Rada sem malo tukaj, malo tam. Občutek imam, da osamitveno obdobje potrebuje preboj. Čas je, da se odločim. Dovolj vakuumiranja. Manj zahtevnosti do sebe in več polnosti trenutkov. Manj papeštva in več razvrata. Manj od zunaj, več od znotraj. Znotraj kriči ustvarjanje. Manj tuzemeljskosti, več vesolja. Ves moj mikrokozmos naj me začara. Pozbim naj zmernost, ko pa tako ali tako nisem zmeren človek.

Drugače pa ... Sem fajn. In zdaj se ob tem smejim. Človeku res ne sme zmanjkati humorja, ker si nakoplje prekletstvo. Popoldan sem se sproščala z jogo nidro, med katero me je parkrat zbudilo lastno smrčanje. Doživela sem spanje pri budni zavesti. To te res zelo spočije in umiri.

Ničesar mi ni treba, ničesar nočem, ničesar si ne želim, samo sem. Vse lahko, vse je. In vse je eno. Tudi ti in jaz. Ter vsi žužki, s katerimi sem s pomladjo začela bivati na terasi. Obide me kosmata bosonoga stonoga. Vsak dan, z njim vsakdan in z njim vse življenje je en sam ekperiment. Srečno!


torek, 14. april 2009

Imeti jajca

Koliko je potrebnih za življenje?

Pogum nam daje svobodo. Pogum, da smo kot smo. Vedno je vse v redu. Sprejeti se v celoti. Imeti jajca biti. Sem. Ne vem pa, kaj bo, saj letos nisem pojedla niti enega pirha. In me zdaj skrbi, kaj bo. Saj nimam zaloge jajc. Nimam jajc.

Česa se bojim?
Napačnih odločitev.

Po drugi strani ne vem, če odločitve sploh lahko so prave ali napačne. Odločitve pač samo so. Se zgodijo. Torej se nimam česa bati. :)

Ni jajc, ni holesterola. A zdravi torej umirajo prestrašeni, boječi? Nobenega holesterola, nobene svobode.

Mah, ja. Hvaljen bodi Jezus Kristus. Hvala ti za jajca.





ponedeljek, 13. april 2009

Žabe imajo svatbo

Še sama ne vem, kako težko sem čakala današnji dan. Imenuje se: terasanje do daske. Da razložim ... Bila sem v velikem pričakovanju - da ne rečem čakanju - dneva, ko bom na terasici moji ljubi najslajši pojedla zajtrk in spila kavo. In od tu naprej na njej živela nadaljnje dni. Biti zunaj mi neizmerno veliko pomeni. Zato je terasa esencialnega pomena. Kot otrok sem imela veliko travmo - o čemer smo tule najbrž že na veliko govorili - da doma v bloku nismo imeli balkona. Vsi prijateljčki sosedje pa so ga imeli. Nekateri celo dva. Naše stanovanje pa je bilo nadzidava obstoječega bloka in očitno arhitekti niso imeli jajc ali pa statiki dovolj časa, da bi slednji izračunali in prvi naskicirali en balkonček za naše takratno stanovanje. Da je bila travma še hujša, je bilo nekaj, čemur bi lahko rekli balkonski štrcelj, sezidano. Če danes pomislim, sta možni razlagi dve (če izvzamemo arhitekte in statike): prva - zmanjkalo je materiala (armaturne mreže in beton), da bi plato za balkon potegnili do konca ali druga - že ves čas balkon ni bil mišljen in armaturna mreža za plato stanovanja je bila 25 cm predolga in jo je bilo lažje obleči v beton kot odžagati. Iz prvega ali drugega razloga je bilo v našem stanovanju torej nekaj, kar nikoli nikjer prej ali potem, torej doslej, še nisem srečala. En kos iz fasade štrleče plate, v dolžini spodnjega (sosedovega) balkona, ki ni imelo nikakršne funkcije, niti estetske zadovoljitve in je tako ostalo večna enigma mojega otroškega uma. Razen da ... Me je vedno držalo, da bi splezala na ono stran okna, stopila na to neko balkonwannabepoličko ... Morda celo skočila z nje. No, nič od tega. Razen da ... Sem jo nekajkrat pobruhala. Zdaj nam je najbrž jasno, kaj mi pomeni terasa!

In danes je bil otoritveni dan sezone bivanja na dotični terasi. Od slej pa do konca oktobra, sredine novembra, bo to osrednji prostor mojega udejstvovanja. Razen ob hudih nalivih ga zapustim. Danes je namreč napočil dan, ko je zunaj toplejše kot znotraj. In komaj čakam dneve, ko se bom znotraj hodila hladiti ... Torej: terasanje do daske, danes, prvič v sezoni. Od navdušenja sem se odločila, da spim zunaj. Ker to obožujem. Obožujem spanje na prostem. Pa da ne zavajam - terasa ima streho. In zato je še sploh prvovrstna pogruntavščina. Oblekla sem pižamo. Preko nje trenirko. Pod pižamo tudi spodnje perilo, aha. Nogavice. Čeznje termo nogavice. Trenirka ima kapuco. Vzela dve dekci. Preko njiju poveznila kovter, čezenj debelo pregrinjalo. In zdaj mi je vroče. Kar pomeni, da je za spanje zunaj vsega dovolj. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, na taborjenju sem. To je to. Resnično. Zdaj mi je povsem jasno, zakaj sem bila zaljubljena v Grizlija Adamsa. Le kakšno bi bilo njegovo življenje, če bi imel internet?

No, zdaj imamo predstavo, kako mi je. Aja, odprla sem si buteljko prvovrstnega refoška (Capris Refošk, Vinakoper, letni 2006), kupila škatlo čikov in zdaj sem. Joooooooooj, kako je to lepo. Noč je popolna. Promet je redek, da ne rečem izjemen. Le v daljavi ga je čutiti. Na prvem nivoju zvoka pa regljajo žabe. In mislim si, da imajo svatbo. Zbrane so iz sosednjih mlak. Prilegljale so od tamle, iz Škocjanskega zatoka. Izbrani orkester ima za spremljavo ptiče. Prav tako prebegleže iz Škocjanskega zatoka. Vrag me pocitraj, od lepega me bo pobralo. A ne nocoj. :)

Takole sem se nainštalirala, da zberem doživetja preteklih 14 dni. Bil je prečudovit dopust, z enim vmesnim delovnim dnevom. Že tekom njegovega dogajanja sem razmišljala o tem, da to ni dopust, ampak življenje. Da to ni prosti čas, ampak način bivanja. Še bolje: je dopust in življenje, je prosti čas in način bivanja. Ker je vse eno. Vse - eno je. To je tudi naslov ene knjige ... Vse je eno, vse eno je. Prevod: tukaj in zdaj, zgolj in samo.

Oplazil me je zvok bližnjega avtomobila. Oh, ne, bil je avtodom. Jojme, še en moj fetiš. Poleg bunkerjev, imam fetiš tudi na avtodome. Vedno bolj pa tudi na jadrnice. Zdaj pa - z bunkerji je pač tako, da v njih živeti mi ni. So preveč utesnjeni in predvsem preveč pri miru. Nikamor ne grejo. Čeprav bi bil koncept bivanja lahko selitev po bunkerjih. Nomadski bunkeraš. Bunkeračica. Obljubljena dežela: Albanija. Če se prav spomnim, je v Albaniji par milijonov bunkerjev. Tistih, v obliki gobic (betonske tvorbe vkopane v zemljo, krožne oblike, iz zemlje pa štrli polkrožnasti vrh) je samo naokoli Tirane okrog 600 tisoč. V avtodomu bi lahko živela, ampak je preveč stresno na teh cestah. Za jadrnico nimam znanja, niti denarja, ampak ... Nekoč, nekje ... Zakaj pa ne?! Reci mi: Baby, greva na jadrnico, bova že nekako ... In sem za! Še kompjuter in instant internet vzamem, pa smo.

Medtem ko takole sanjam, se mi zbirajo misli o doživljanju Berlina in spomldanskega jadranja, ki je za mano. Oboje. Urbanost evropske metropole, z ekstremno čudovitim kulturnim življenjem in neskončen mir hrvaškega Jadrana, ob razprtih jadrih v popolni tišini. Že skoraj moreči. Kjer čakaš na dogodek. Zato vstanem s čolnička (dingi), ki počiva na osrednjem delu trupa jadrnice (Elan 45) in grem na njen rep. Sedem, zaviham hlače in se s podplati nežno dotaknem morske gladine. 15 stopinj po Celziju. Čez minuto ali dve postane sprejemljiva temperatura. Nogi potopim. Proizvajam zvoke čofotanja. Sonce žge, da te skuri. Vsi smo tiho. Zadnji dan. Vračamo se v marino. Veter popoln. Žgemo ga 6 vozlov. Ravno prav za uživancijo in kanček akcije. Skiper Jimmy me je zadolžil za levo škoto. Parkrat v štirih dneh potegnem štrik na polno. Da razpremo jadro ali ga premaknemo v drugo stran. V tricepcih imam muskelfiber. Prečudovito. Sonce žge.

Par dni pred tem se podimo po Berlinu. Sonce žge. Širjava me spet prevzame. Neskončni sprehodi. Vse do krvavih žuljev. Čutim vso slovansko germanskost, ki tiči v meni. Zavem se hitlerjanskoski, stalinovstva in titojanščine, ki mi teče po žilah. Po Londonu, Bratislavi, Beogradu, Amsterdamu, Parizu, Tirani, Zagrebu, Sarajevu, Varšavi, Istanbulu, Budimpešti, Barceloni, Milanu, Dunaju, Minkenu, Helsinkih, Pragi, Bangkoku, Phnom Penhu, Vientienu, Hanoiu, Saigonu, Kingstonu, San Franciscu, New Yorku, Torontu, Chicagu - morda sem še koga pozabila - je BERLIN veliko, veliko mesto, ki se me je resnično dotaknilo v korenine. I love Berlin. Odkar sem bila prvič v večjem mestu od Ljubljane ( :) ), vem, da sem big city lover. Velika mesta imam preprosto rada. Ker lahko po njih potuješ na toliko različnih nivojih. Potuješ po njih, sem in tja, a jih nikoli ne razkriješ do konca. V velikih mestih obožujem podzemno železnico. Underground. Tube. U-Bahn. Metro. M. V Budimpešti je najstarejša v Evropi. In še danes ima zgolj 2 tira. Upam, da ji ne delam krivice, že dolgo me ni bilo tam.

Tako se zgodi mi Berlin. Eden po drugem sva kričala že lep čas. Odkar tam bivajo prijatelji, pa sploh. Ko zdaj pogledam nanj, imam občutek, da me Berlin pozna. Ve, kdo sem in kaj potrebujem. Kar recimo za London ne morem reči. Niti za Prago ali za koga drugega. Berlin pač ve. Ve zame. In me ima. Kot jaz njega. Ima dramatiko, ki mi je blizu. Boj, upor, revolucijo. Željo, strast. Odprtost. Ima neizmerno svobodo. Seveda - odvisno do kdaj. Odvisno kako. A ko dojameš njegov zid, ko se prepustiš njegovim grafitom, ko srkaš kavo v njegovem futurizmu, ko greš skozenj muzej njegovega naroda, ko kupuješ pekatete sredi noči, ko gledaš v lučke kluba v 14. nadstropju, ko hodiš v napačno smer, ko se izgubiš med Turki, ko stopicaš po četrti njegovih alternativcev, ko si umivaš obraz v njegovih vodnjakih, ko ležeš na travo njegovega parka, ko ti varnostnik v njegovih klubih priporoča, da prideš malce kasneje, ko se ti za mizo prisede Jezusov poslanec, ko mamice z vozički pridejo na čaj, ko te frizerka naroči za nasledji dan, ko ti jezik postaja vse bližji, ko v mestu opaziš dejstvo, da je njegov župan gay in borec za pravice homoseksualcev, ko se zaveš, da si tudi ti ena izmed vseh maškar okrog tebe, ko uživaš v pivu v deželi klobas, ko začutiš širjavo prostora, v katerem je manevrirala Leni Riefenstahl, ko ... Ko veš, da boš sem še prišel. Ko veš, da boš tu živel. Ko potihem tam že iščeš stanovanje. Ko čas ni vprašanje. Ko pač zabeležiš ta kraj v rubriko - Moje mesto. Ko je spomin nanj živ, kot da si v njem.

Ich bin ein Berlinerin um dem Spanziergang.

A tako kot sem urbana duša, duša dogajanja in konstantnega gibanja, sem duša podeželja, tišine, miru in narave. Sem Grizli Adams. Nimaš kaj. Velik del svojega otroštva sem preživela na drevesih češenj in pasla sem koze. Ena je bila Cvetka, njena mala je bila M'cena. Drugih imen se ne spomnim. Ampak ja, gnala sem jih na pašo. In nazaj. To ni bil lahko. Z nekaj vejami akacije sem jih snubila v smer gibanja. Kot prave koze so temu večinomakrat nasedle. A strategija je edino štela. Predvsem pa sem bila v mesecih, ki v svojem imenu nimajo črke R - bosa. Bosopetost mi je ultimativna življenjska stvar. In danes je napočil dan, ko sem tudi v stanovanju, ki je vso oploščičeno, bosa. No, bila sem ene par tednov nazaj, kar se je izkazalo za nespametno potezo, saj sem nato zbolela ... Tokrat, danes, je bilo varno. In komaj čakam, da bom tudi ob tej uri na terasi - brez nogavic in čez njih trenutno še povlečenih termo nogavičk. Da bom bosonoga migala s prstki sredi noči, na terasici, kjer bom spala v soju ulične svetilke in nežne glasbe z žabje svatbe.


Pššššššš ... Ššššššš... š ... Tidibum, tidibum, bum, ... bum... Ustavi srce, če si upaš.

Anthony Hopkins je - ne vem za katero vlogo - treniral lik in v njem ustavil svoje srce do srčne kapi. Ustavil si je srce. Ja, tudi to zmore človek (tudi zahodnjeaškega konstrukta, to hočem s tem ponazoriti). Ti, jaz, mi vsi. Samomor je lahko izjemno romantičen. Kot dosežek kapitalističnega uma. Popolna tišina, popoln mir, breskončen spokoj - je za človeka samomor. Jasno. In čeprav sem med drugim tudi samomorilska duša, mi je trenutno življenje še vedno pomembnejše. Ali pač nimam jajc. Pač nimam še jajc, da grem. Ker čutim, da še nisem končala svoje poti, misije. Čeprav vem, da jo lahko kadar pač koli.

Nikoli me ni bilo strah umreti. Če bi se dalo, bi že zdaj. Samo da vidim, kako je. O tem sem tu že pisala ... Čeprav pa ... Tudi smrt povsem ozkogledno dojemamo. Ko govorimo o njej, imamo v podobi priklic pogreba, trug, vencev, žar, objokanih ljudi, črnooblečenih govorcev, praporščakov, obdukcije, sveč in sedmine. Zakaj je smrt tako žalostna, ko pa je hkrati popolna radost novega rojstva? Prav zdaj sem umrla. Z okusom tega refoška, pomešanega z dimom sem pozabila vse, kar je bilo doslej in začela novo življenje. To se pač zgodi, ko na dan 35 na novo zaživiš. Poskusi še ti. Dajmo vsi zaživeti na novo. Anuliranje nam omogoča vse. Biti na ničli pomeni dopusiti možnost vsemu. Zdaj vem, da so me tega naučila srečanja in bivanja na gastroenterološki kliniki. Jebemti vsi žolčni kamni in njih peski, vnetje trebušne slinavke, zlatenice in kronični gastritisi, jaz vem, da bom umrla edinole od tega, ker ne bom mogla več pisati. Eto. Vsem stotinam neobvjavljenih poezij, tekstov kar tako, zamisli za scenarije, knjige, slikanice, hologramske tekste, projekcije na stavbe in ceste, ki bi nosile moja besedila ... Evo, vsem vam, ki niste in ne boste nikoli stopili iz mojh misli, umrla bom zaradi vas. Za vas, pravzaprav. In zakaj toliko o smrti? Ker bi z veseljem pač umrla vsak dan. In se rodila vedno znova, kot nekdo nov, nekje na novo, z vsem, kar pritiče novemu življenju. Torej: kako naj to izvedem? Vnovično rojstvo z vsakim dnem, ki se ga zavedam?! Z lahkoto, pravzaprav. Težje je vztrajati in najti smisel v običajnem vsakdanu. Vsaj 90 let.

Takole je, če človek človek non-stop hrepeni. Upihnem še svečo, ki dišeče brli tu poleg mene. Si poveznem kapuco na glavo, zadekam plasti pokrival za hrbtom in jih potegnem preko kolen. Odstavim kompjuter, umaknem kozarec in se prepustim sanjam prve letošnje noči na prostem. Ja, nocoj spim zunaj. Prav zares. Svoboda uma, klic po njej.

Pomembna žabja noč je ... Zagotovo!

sreda, 8. april 2009

Kjer koli že sem, je tisto z mano

Tisto v glavi. Mu ne morem ubežati. In ko že mislim, da sem nekaj ukrotila, zopet vidim, da je življenjska stvar. Vsak dan, vsak dan, vsak dan. Pa da ne zajadram v globočine hada ...

... se rajši vrnem v svetlobo tozemeljstva. Skratka - v Berlinu sem pogrešala pisanje za znoret. Ugotavljala, da je ustvarjalnost moje zdravilo.

Disciplina ni bila v fokusu.

Vesela sem za pomlad.

Tornado v glavi spuščam na plano.

Nazadnje še kratek raport: Berlin mi je zelooooooooo všeč. Njegova širjava, odprtost. Atmosfera. Lahko bi bila tam dlje časa. Je tako slikovit, da mu vsakdo pristaja. Nemščina mi je postala všeč. Bi se je kar učila ... Fajn je, ker je mesto ravno in je bicikliranje priročno (prinožno). Tudi mirno je. Ni histerično. Veliko zelenja. Prijazne cene. Fajn. Odprlo me je. Krvavi žulji od izdatnea pešačeja bodo še nekaj časa živ spomin.

četrtek, 2. april 2009

Kretnice

Krenila sem spet malo v svet. Še 15 minut pomeditiram in v miru odidem na pot. Miren prehod na misijo mi je že prišel v kri. Znam si vzeti dovolj časa za "nebezljanje". Čestitke! Tik pred odhodom pa se zopet ukvarjam z dilemo - da kompjuter s sabo ali ne kompjuter s sabo. Srce pravi da, glava pravi ne. Kdo bo zanj skrbel? Še najbolj, ko bo v sobi sam, s še tremi tujci ... Ja, spim v hostlu s še tremi neznanci in to ni hec. To zahteva drugačno organizacijo življenja. Pred desetimi leti sem na potovanjih spala v hotelih s 5 zvezdicami, zdaj pa v hostlih, guesthousih. Pred desetimi leti, mi je vsej nedolžni, potovanja po svetu plačevala služba, zdaj si jih sama. Takrat so mi zajtrke nosili v sobo in sredi noči po potrebi napolnili minibar, danes imam zajtrk v torbi, minibara pa itak nimam. Pred desetimi leti sem živela življenje nekoga drugega, zdaj živim svoje. Pred desetimi leti se ne bi spraševala ali naj vzamem kompjuter ali ne, kot rečeno, bili so hoteli s petimi zvezdicami in sefom, zdaj je hostel in razmajana ključavnica na omarici, ki jo mimogrede odneseš z njeno vsebino vred. Pred desetimi leti je bila postelja kraljevska, zdaj je pograd. Pred desetimi leti me je z letališča peljal taksi, zdaj me vozita avtobus in podzemna. Pred desetimi leti so me na ogled mesta peljali z limuzino, zdaj hodim peš ali z biciklom. Pred desetimi leti sem po svetu hodila službeno, zdaj hodim za zabavo.

Hvala kretničarju, ki je spremenil smer mojega vlaka. A če ne bi vstopila na tisti postaji, ne bi bila na tem vlaku.

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    uvodni nagovor

    Moja fotografija
    KP, SI-6000, Slovenia
    sem. včasih tudi nisem.